GÁLÓCZHI-TÖMÖSVÁRY RÓBERT NÖVÉNYVÉDŐ SZAKMÉRNÖK, SZAKTANÁCSADÓ A 2019. ÉV SZAKTANÁCSADÓJA, MORAVSZKI GÁBOR NÖVÉNYVÉDŐ SZAKMÉRNÖK A HOLLAND NAGYKÖVETSÉG KÜLÖNDÍJASA

Az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) először hirdette meg az Év Szaktanácsadója Díjat. Az elismerést a 79. OMÉK keretében adták át. A díj célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját. A cím elnyerésére érdekében a NAK által vezetett szaktanácsadói névjegyzékben aktív státuszban nyilvántartott szaktanácsadók közül 2019. augusztus 4-ig lehetett jelölteket javasolni. A határidőig 128 db jelölés érkezett 15 fő szaktanácsadóra. A jelölést elfogadó szaktanácsadóknak 2019. augusztus 22-ig pályázatot kellett benyújtaniuk a NAK e-learning felületén. A beérkezett pályázati anyagokat az AM és a NAK a következő szempontok alapján értékelte: a szaktanácsadói tapasztalat, a jelölések és az ajánlások száma, a szakmai publikációk, az előadások és a kutatás-fejlesztési projektekben való részvétel. A pályázati eredmények alapján a legjobb öt szaktanácsadó juthatott tovább az utolsó megmérettetésre, ahol egy öttagú bizottság előtt személyesen is be kellett mutatniuk a szakmai tevékenységüket.

A javaslattevő bizottságban Jakab István NATaB-elnök, Dr. Juhász Anikó, az AM helyettes államtitkára, Dr. Juhász Tibor, az AM jogi ügyekért felelős államtitkára, Luzsi József, a NAK vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke és Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese vett részt. A meghallgatás során minden szaktanácsadó komoly szakmai munkáról és elhivatottságról tett tanúbizonyságot, ezért a választás nem volt könnyű. A bizottság által javasolt kiválasztott személyét Győrffy Balázs NAK-elnök jóváhagyta és felterjesztette Dr. Nagy István agrárminiszter elé. „Az Év Szaktanácsadója” címet 2019-ben Gálóczhi-Tömösváry Róbert nyerte el. A díjat az agrárminiszter, Jakab István és a NAK elnöke közösen adta át 2019. szeptember 27-én az OMÉK keretében szervezett „Tudásátadás és tanácsadás” című konferencián.

(Fotó: NAK)

Gálóczhi-Tömösváry Róbert (a képen a díjjal) nagy elismertségre tett szert a gazdálkodók körében. Sikeres kapcsolatot és jó együttműködést alakított ki a hatóságokkal, egymás tevékenységét segítik. Széles körű ismeretekkel és szerteágazó, sokszínű tevékenységgel foglalkozik, ami példaként szolgálhat más, klasszikus szaktanácsadói tevékenységet végző szaktanácsadók részére.

Gálóczhi-Tömösváry Róbert (a képen a díjjal) már gyerekkorától kötődik a mezőgazdasághoz. Nagyapja is az ágazatban tevékenykedett, segítette a gazdálkodók tevékenységét. Tanulmányait Debrecenben folytatta a Balásházy János Mezőgazdasági Szakközépiskolában, majd a Debreceni Agrártudományi Egyetemen. Ezt követően az ágazathoz kapcsolódóan a megyében hivatali vonalon segítette a gazdálkodók tevékenységét, először a Földművelésügyi Hivatalnál, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Munkája során jó kapcsolatot és együttműködést alakított ki a hatóságokkal, akikkel egymás tevékenységét azóta is kölcsönösen segítik. Tanulmányait az egyetem befejezését követően is folytatta: agrárinformatikusi, majd növényvédő-szakmérnöki végzettséget szerzett, emellé pedig egészségügyi gázmesteri képesítést is.

(Fotó: Magyar mezőgazdaság)

Nyolc éve szaktanácsadó. Széles körű ismeretekkel és szerteágazó, sokszínű tevékenységgel foglalkozik, így növénytermesztés és állattenyésztés témakörökben termelési, növényvédelmi tanácsadást nyújt, de segítséget nyújt a gazdálkodók adminisztrációs terheinek csökkentésében is. Mindez példaként szolgálhat más szaktanácsadók számára is. Mindemellett 2010-től saját gazdaságában a gyakorlatban is megtapasztalja mindazon kihívásokat, amelyekkel egy mezőgazdasági tevékenységet végzőnek szembesülnie kell. A díjra 27 db jelölést és 35 db ajánlást kapott. Minőségi pályázatot nyújtott be és az értékelő bizottságot meggyőzte kiemelkedő szakmai teljesítményéről. A kitüntető cím mellé külön díj is járt: a nyertes részt vehet a következő EUFRAS nemzetközi szaktanácsadási konferencián az AM és a NAK jóvoltából.

(Fotó: Dr. Nagy István – facebook)

A négy másik továbbjutott szaktanácsadó: Moravszki Gábor – ő az AM és a holland nagykövetség különdíját kapta –, Almásiné Baturin Beatrix Katalin, Vári Attila, Kósa Ferenc László.

(nak.hu) (Lévai Zsolt/NAK)